Blog

Szilveszteri és újévi babonák

Van, aki hisz bennük, más csak legyint a hiedelmekre, de bármi is a véleménye az év többi napján, szilveszterkor és újév napján mindenki egy kicsivel babonásabb lesz.

Nem véletlenül, hiszen számos olyan intő tanács él a köztudatban, ami a szerencsével kapcsolatos: csalogatja, vagy épp elűzi azt az egész esztendőre.

A pénz ugyan nem boldogít, de biztonságos hátteret és lehetőségeket jelent, ezért természetes, hogy mindenki anyagilag rendezett évben bízik. A babona szerint segíthet, ha az ember 31-én elás egy pénzérmét, majd 1-én kiássa azt. Így az év során mindig lehet bevétele.

Az is beválhat, ha szilveszterre egy jókora összeget tartalmazó bankkártya vagy nagy címletű pénz kerül a tárcába, amit csak másodika után költ el az ember: szilveszterkor és újévkor kerülendő a bevásárlás és minden komolyabb költekezés. Ellenkező esetben az új esztendő is kiadások sorát hozhatja. Jó ötlet már előre bevásárolni, mivel a teli kamra az egész évre bőséget ígér.

Egy másik hiedelem szerint, ha valakinek saját üzlete van, tanácsos január 1-én valamilyen gyümölcsöt fogyasztania. Így ugyanis gyümölcsöző lehet vállalkozása is.

Ami az étkezést illeti, szilveszterkor nem árt alaposan jóllakni és bőségesen megetetni az állatokat is: aki így tesz, jó eséllyel nem fog szűkölködni az évben, és kedvenceinek is akadnak majd jó falatok.

Szilveszter és újév napján tilos takarítani a hiedelem szerint, mert a söprögetéssel a szerencsét is kitessékeli az ember, ha pedig kiviszi a szemetet, vele együtt szerencséjét is a kukába dobja.

Boldog új esztendőt kívánok!