Blog,  Energia

KUNDALINÍ – az ősenergia II.

A kundaliní felébredése

A kundaliní a kígyóerő, vagy alvó Saktí, amely három és fél tekervényével lefelé helyezkedik el a múládhára csakrában., a gerinc tövénél. Nem érhető el a szamádhi, amíg ez fel nem ébred. A kumbhaka gyakorlása pránájáma során hőt termel, melytől a kundaliní felébred, átszúrj a múládhára csakrát és felemelkedik a szusumná nádiban.  A jóga gyakorlója énekelni kezd, különös hangokat ad ki, különböző látomásokat tapasztal, mennyei illatot érez (divja gandha). Különleges képességek birtokába kerül (sziddhik), és vakítóan ragyogó fényt lát.

Miután a kundaliní felébredt, az elme, a prána, a dzsíva és a kundaliní együtt mozognak felfelé. Amikor a kundaliní felébred, nem megy egyenesen a szahaszrára csakrába, neked kell egyik csakráról a másikig elvezetni.

A kundaliní áramlata a gerincen keresztül emelkedik felfelé, és néha úgy mászik mint egy hangya. Ha viszont a jógi teljesen megtisztult, úgy ugrik fel a szahaszrárába mint egy majom.

A jóga gyakorlója belülről kap segítséget, ahogyan csakráról csakrára lépdel felfelé. Egy titokzatos hang, egy titokzatos erő mutatja neki az utat minden egyes lépésnél.

A kundalinít könnyű felébreszteni, de nagyon nehéz felfelé terelni. A jógagyakorló részéről ez rendkívül nagy türelmet és kitartást igényel.

A test még azután is létezik, hogy a kundaliní elérte a szahaszrára csakrát, de a jógi testtudata megszűnik.

Egy félreértés

A kundaliní saktí felébredését, egyesülését Sivával, a nektár élvezetét és általában a kundaliní jóga egyéb gyakorlatait is, melyek a jóga-sásztrákban (írásokban) le vannak fektetve, sokan félreértelmezik, és szó szerint veszik. Azt hiszik, hogy azonosak Sivával, a nők pedig Saktíval, és a kundaliní jóga célja nem más, mint a nemi egyesülés. Ez nagyfokú tudatlanság. Akik így gondolják, alapjaiban tévednek. Az effajta egyesülésnek semmi köze a kundalíni jógához.

Minden tanítvány ott kezdi a szádhanáját, ahol előző életében abbahagyta. Tehát minden a belső tisztaság mértékétől, a fejlettségi foktól, a nádik és a pránájáma kósa tisztaságától és mindenekfelett a vairágja (szenvedélytelenség) és a megszabadulás utáni vágy intenzitásétól függ.

Nem ajánlott a kundalinít idő előtt felébreszteni. A törekvőnek, még ha valahogyan sikerült is felébresztenie, nem sok haszna származik belőle, ha nem rendelkezik a szükséges képességekkel. Lehetetlen lesz számára, hogy érezze és megtapasztalhassa az ébredő kundaliní minden jótékony hatását.