Blog

Álomkontroll

Amióta világ a világ az álmok megfejtése mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Vajon miért álmodunk van-e értelme az álmainknak? Külön tudomány is foglalkozik mára már az álomfejtéssel, de vajon lehet hogy álmaink nem csak a tudatalatti világba nyújtanak betekintést, hanem valami más intelligenciával is kapcsolatba kerülhetünk?

José Silva az Agykontroll módszerének „feltalálója” könyvében (José Silva, Philip Miele: Agykontroll, „Kreatív alvás” című fejezet) beszámol egy érdekes metódusról, amit Álomkontrollnak nevez. Ennek célja – szemben a freudi álomfejtéssel, ami olyan álmokkal foglalkozik, amiket spontán módon alkotunk –, hogy szándékosan olyan álmokat teremtsünk, amelyek megoldást jelenthetnek bizonyos, konkrét problémáinkra.

Silva leírja könyvében azt a megdöbbentő személyes élményét is, ami az Álomkontroll kidolgozásához elvezette. Ez a talán sokak számára hihetetlennek tűnő történet arról szól, hogy egy különös álom után látszólag véletlen események sora – élete egy nehéz időszakában – hogyan segítette hozzá ahhoz, hogy egy nagyobb összeget nyerjen sorjegyen. Silva hozzáfűzi továbbá: az azóta kidolgozott módszer segítségével több tanítványa képes volt megismételni ezt a csodát, akik ugyancsak nagy pénznyereményekhez jutottak sorsjeggyel. Silva szerint ezek és más, hasonló példák egyértelmű bizonyítékai annak, hogy az álmok által közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a Magasabb Intelligenciával (aki nem azonos Istennel), aki nem ismeri a „lehetetlen” fogalmát.

A Silva-féle Álomkontroll lényege, hogy megtanuljuk felidézni álmainkat. Ehhez szerinte először is meditálni kell megtanulnunk. A meditációs gyakorlatok, az ún. alfa-állapotba való eljutás egyébként is a legfontosabb alapját képezi a Silva által kidolgozott Agykontrollnak, amit természetesen könyvében is ismertet.

Elalvás előtt meditáljunk, és közben gondoljunk egy olyan problémára, amit nagyon szeretnénk megoldani. Fontos, hogy értelmes kérdést fogalmazzunk meg, hiszen csak értelmes kérdésre létezik értelmes válasz. Silva a következő egyszerű mondatot javasolja az elalvás előtti „önprogramozásra”: „Olyan álmot akarok, ami a fejemben lévő probléma megoldásához segítséget nyújt. Ilyen álmom lesz, emlékezni fogok rá, és meg fogom azt érteni.” A legjobb persze, ha lefekvés előtt odakészítünk papírt és ceruzát az ágyunk mellé, és ébredéskor lejegyezzük álmunkat.